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Dated: October 11, 1995.
William B. Schultz,
Deputy Commissioner for Policy.
[FR Doc. 95-25669 Filed 10-12-95; 1:38 pm]
BILLING CODE 4160-01-C

[Docket No. 95D-0283]

Deciding When To Submit a 510(k) for
a Change to an Existing Device; Draft
Guidance; Availability

AGENCY: Food and Drug Administration,
HHS.

ACTION: Notice.

SUMMARY: The Food and Drug
Administration (FDA) is announcing the
availability of an August 1, 1995, draft
guidance entitled ‘‘Deciding When to
Submit a 510(k) for a Change to an
Existing Device.” The draft guidance
includes a flowchart model that can be
used by manufacturers in their
decisionmaking to analyze whether
certain changes in a device could
significantly affect the safety or
effectiveness of the device and,
therefore, require submission of a new
510(k). The draft guidance is intended
to provide direction to manufacturers,
specification developers, and
distributors of devices who intend to
modify their device and are in the
process of deciding whether the
modification requires a new premarket
notification submission (510(k)).

DATES: Written comments by December
15, 1995.

ADDRESSES: Submit written requests for
single copies of the draft guidance
entitled ““Deciding When to Submit a
510(k) for a Change to an Existing
Device” to the Division of Small
Manufacturers Assistance, Center for
Devices and Radiological Health (HFZ—
220), Food and Drug Administration,
1350 Piccard Dr., Rockville, MD 20850,
301-443-6597 (outside MD 1-800-638—
2041). Send two self-addressed adhesive
labels to assist that office in processing
your requests, or FAX your request to
301-443-8818. Submit written
comments on the draft guidance to the
Dockets Management Branch (HFA-
305), Food and Drug Administration,
rm. 1-23, 12420 Parklawn Dr.,
Rockville, MD 20857. Requests and
comments should be identified with the
docket number found in brackets in the
heading of this document. A copy of the
draft guidance and received comments
are available for public examination in
the Dockets Management Branch
between 9 a.m. and 4 p.m., Monday
through Friday. Copies of a facsimile of
the draft guidance, are available from
the Division of Small Manufacturers

Assistance (DSMA) Facts on Demand,
Center for Devices and Radiological
Health (CDRH), 1-800—-899-0381.
Copies of the draft guidance may also be
obtained from the electronic docket
administered by DSMA and are
available to anyone with a video
terminal or personal computer (1-800—
252-1366).

FOR FURTHER INFORMATION CONTACT:
Harvey Rudolph, Center for Devices and
Radiological Health (HFZ-100), Food
and Drug Administration, 9200
Corporate Blvd., Rockville, MD 20850,
301-443-2444.

SUPPLEMENTARY INFORMATION:
I. Background

On April 8, 1994, FDA circulated for
comment the first draft guidance
entitled “Deciding When to Submit a
510(k) for a Change to an Existing
Device.” The draft guidance was
intended to provide direction to
manufacturers on deciding when to
submit a new 510(k) for changes to an
existing device. The April 8, 1994, draft
guidance was the subject of a May 12,
1994, FDA teleconference. The April 8,
1994, draft guidance was also the
subject of discussion at several trade
and industry association meetings.

FDA received over 60 comments
regarding the April 8, 1994, draft
guidance. Based on the comments
received, FDA developed an August 1,
1995, second draft guidance entitled
“Deciding When to Submit a 510(k) for
a Change to an Existing Device.” FDA is
now announcing the availability of the
August 1, 1995, draft guidance to elicit
further public comment.

I11. When to Submit a 510(k) for a
Change to an Existing Device

Whenever a manufacturer of a legally
marketed device decides to change the
device’s design or labeling, it is faced
with a decision on whether to submit a
510(k). Section 807.81(a)(3) (21 CFR
807.81(a)(3)) states that a premarket
notification is required for changes to a
currently marketed device that “could
significantly affect the safety or
effectiveness of the device.” FDA staff
have tried to define this phrase with
greater accuracy, as well as the criteria
contained in 21 CFR 807.81(a)(3)(i) and
(ii) which are expressed in general terms
using adjectives such as ‘“major’’ and
“significant,” because they can
sometimes lead to subjective
interpretation.

FDA's previous attempts to develop
guidance in this area have not been
entirely successful, and manufacturers
have frequently expressed the need for
more definitive guidance. FDA has now

developed such guidance and is making
it available as a draft for public
comment.

I11. The Draft Guidance

The draft guidance has been
developed to provide aid to
manufacturers, specification developers,
and distributors of class I, class I, or
preamendment (devices in commercial
distribution before May 28, 1976) class
111 devices for which premarket
approval has not yet been required
under section 515(b) of the Federal
Food, Drug, and Cosmetic Act (21 U.S.C.
360e(b)) who intend to modify their
device and are in the process of
deciding whether the modification
meets the regulatory threshold for
submitting a new 510(k). Whenever
possible, the draft guidance attempts to
incorporate existing guidance and
policy regarding when a 510(k) is
necessary for modifications to a
currently legally-marketed device.

The draft guidance is not intended to
supplant existing definitive guidance for
modifications to specific devices, i.e.,
for daily wear contact lenses. Moreover,
the draft guidance is not intended to
apply to device kits, nor is it intended
to apply to combination products, such
as drug/device or biologic/device
combinations. The draft guidance is also
not intended to address the need for
submitting a 510(k) by refurbishers or
remanufacturers of devices. FDA
intends to develop additional guidance
specific to these situations.

The types of modifications addressed
in the draft guidance include labeling
changes, technology or performance
specifications changes, and materials
changes. The basis for comparison of
any changed device is the device
described by a cleared 510(k) or a
legally marketed pre-1976 device. That
is, manufacturers may make a number of
changes without having to submit a
510(k), but each time they make a
change, the device they should compare
it to is their most recently cleared
device or their pre-1976 device, not the
current legally marketed device. In
effect, manufacturers need to submit a
new 510(k) only when the sum of the
incremental changes, taken together as
though they were in fact one change,
exceeds the §807.81(a)(3) threshold,
“could significantly affect the safety or
effectiveness of the device.”

According to the draft guidance,
because many simultaneous changes
may be considered in the evolution of
device design, each type of change
should be assessed separately and,
when any one change leads the
manufacturer to decide to submit a
510(k), then a 510(k) incorporating all
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the current changes and comparing the
new device to the originally cleared
device, or one marketed prior to May 28,
1976, should be submitted. The new
510(k), once cleared, would form the
basis of comparison for the next
sequence of changes.

The draft guidance consists of a
flowchart model to help manufacturers
through the logic scheme necessary to
arrive at a decision on when to submit
a 510(k) for a change to an existing
device. The flowchart includes the
following three logical breakouts of
changes that might be made to a device:
Labeling changes, technology or
performance specifications changes, and
materials changes. To use the model, the
guestions posed in the flowchart should
be answered until the 510(k) holder is
directed to consider submitting a 510(k),
document the decisionmaking, or notify
the agency of the change being effected.
The last option occurs for the addition
of a contraindication and the necessary
documentation would constitute an
administrative addition to the 510(k)
currently on file.

When contemplating changes to a
device, manufacturers should use the
flowchart for each individual type of
proposed change, e.g., performance
specification change, material change,
etc. If any one of the changes results in
a manufacturer’s decision to submit a
510(k), then the 510(k) should be
submitted and should incorporate all of
the intended changes, as well as a
comparison to the originally cleared
device described by the 510(k) currently
on file with FDA. If a manufacturer’s
consideration of all proposed changes
results in a decision merely to
document the decisionmaking, it should
document the application of the model
along with the necessary records of the
validation of changes to the device. In
those circumstances where the proposed
change is not addressed in the flowchart
or in a device-specific guidance
document, manufacturers are
encouraged to contact the Office of
Device Evaluation in CDRH to find out
whether other, specific guidance exists
or if additional help is available.

V. Significance of a Guidance

Guidances have generally been issued
under §10.90(b) (21 CFR 10.90(b)),
which provides for the use of guidances
to state procedures or standards of
general applicability that are not legal
requirements, but that are acceptable to
FDA. The agency is now in the process
of revising §10.90(b). Therefore, the
draft guidance is not being issued under
the authority of current § 10.90(b), and
it does not create or confer any rights,
privileges, or benefits for or on any

person, nor does it operate to bind FDA
or device manufacturers in any way.

V. Requests for Comments

Interested persons may, on or before
December 15, 1995, submit to the
Dockets Management Branch (address
above) written comments regarding the
draft guidance. Two copies of any
comments are to be submitted, except
that individuals may submit one copy.
Comments are to be identified with the
docket number found in brackets in the
heading of this document. The draft
guidance and received comments may
be seen in the office above between 9
a.m. and 4 p.m., Monday through
Friday.

Received comments will be
considered in determining whether to
amend the current draft guidance
document.

Dated: October 2, 1995.
Joseph A. Levitt,

Deputy Director for Regulations policy, Center
for Devices and Radiological Health.

[FR Doc. 95-25502 Filed 10-13-95; 8:45 am]
BILLING CODE 4160-01-F

Health Care Financing Administration
[OACT-049-N]

RIN 0938—-AHO08

Medicare Program; Inpatient Hospital

Deductible and Hospital and Extended

Care Services Coinsurance Amounts
for 1996

AGENCY: Health Care Financing
Administration (HCFA), HHS.

ACTION: Notice.

SUMMARY: This notice announces the
inpatient hospital deductible and the
hospital and extended care services
coinsurance amounts for services
furnished in calendar year 1996 under
Medicare’s hospital insurance program
(Medicare Part A). The Medicare statute
specifies the formulae to be used to
determine these amounts.

The inpatient hospital deductible will
be $736. The daily coinsurance amounts
will be: (a) $184 for the 61st through
90th days of hospitalization in a benefit
period; (b) $368 for lifetime reserve
days; and (c) $92 for the 21st through
100th days of extended care services in
a skilled nursing facility in a benefit
period.

EFFECTIVE DATE: This notice is effective
onJanuary 1, 1996.

FOR FURTHER INFORMATION CONTACT: John
Wandishin, (410) 786—6389. For case-
mix analysis only: Gregory J. Savord,
(410) 786-6384.

SUPPLEMENTARY INFORMATION:
l. Background

Section 1813 of the Social Security
Act (the Act) provides for an inpatient
hospital deductible to be subtracted
from the amount payable by Medicare
for inpatient hospital services furnished
to a beneficiary. It also provides for
certain coinsurance amounts to be
subtracted from the amounts payable by
Medicare for inpatient hospital and
extended care services. Section
1813(b)(2) of the Act requires us to
determine and publish between
September 1 and September 15 of each
year the amount of the inpatient
hospital deductible and the hospital and
extended care services coinsurance
amounts applicable for services
furnished in the following calendar
year.

1. Computing the Inpatient Hospital
Deductible for 1996

Section 1813(b) of the Act prescribes
the method for computing the amount of
the inpatient hospital deductible. The
inpatient hospital deductible is an
amount equal to the inpatient hospital
deductible for the preceding calendar
year, changed by our best estimate of the
payment-weighted average of the
applicable percentage increases (as
defined in section 1886(b)(3)(B) of the
Act). This estimate is used for updating
the payment rates to hospitals for
discharges in the fiscal year that begins
on October 1 of the same preceding
calendar year and adjusted to reflect real
case mix. The adjustment to reflect real
case mix is determined on the basis of
the most recent case mix data available.
The amount determined under this
formula is rounded to the nearest
multiple of $4 (or, if midway between
two multiples of $4, to the next higher
multiple of $4).

For fiscal year 1996, section
1886(b)(3)(B)(i)(XI) of the Act provides
that the applicable percentage increase
for hospitals in all areas is the market
basket percentage increase minus 2.0
percent. Section 1886(b)(3)(B)(ii)(V) of
the Act provides that, for fiscal year
1996, the otherwise applicable rate-of-
increase percentages (the market basket
percentage increase) for hospitals that
are excluded from the prospective
payment system are reduced by the
lesser of 1 percentage point or the
percentage point difference between 10
percent and the percentage by which the
hospital’s allowable operating costs of
inpatient hospital services for cost
reporting periods beginning in fiscal
year 1990 exceeds the hospital’s target
amount. Hospitals or distinct part
hospital units with fiscal year 1990
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